Anniversary

Daisypath Anniversary tickersDaisypath Anniversary tickers

Saturday, 22 June 2013

Mini donut

Donut? ya tu salah satu feveret aku jugak.. dari kecil aku memang suka, kalau boleh tiap2 pagi nak makan donut or karipaa..tapi tab boleh nak makan yang orang jual sebab mak buat lagi sedap.. mak suka buat kecil2 and macam2 eksperimen dia buat nak bagi donut tu lembut and gebu.. mak suka buat donut ni kecil2.. ala comel.. al maklum lah anak2 mak pun comel kan.. hihi

Dengan tak keberatan nak share resipi.. jom la nengok..kalau rajin buat lah..kalau tak boleh je pegi kat Dunkin donat, Big apple or mane2 donut tersedap lah..

Bahan2:

4 cawan tepung gandum
1 pack yeast
1 cawan air suam
1 sudu makan gula
2 sudu besar susu pekat
1 biji telur
2 sudu besar minyak

Cara2:

  • Dalam mangkuk bsar, masukkan air suam,  dan yeast kacau sebati. Then add on gula, susu pekat, telur dan minyak masak kacau rata.
  • Lastly, masukkan tepung, kacau dengan spatulan dan uli jadi doh, kalau lembik boleh tambah tepung. (Tapi jangan banyak sgt tepung, just untuk tak melekat kat tangan je masa uli. Nanti keras tak jadi la dunkin donut ciplak hihi...)
  • Biar kan doh rehat at least 10 minit.. jangan lama2 nanti doh jadi masam..
  • Tekan udara lebih dari doh then boleh start mengeleke dan tekap..atau cara manual bahagian pada bahagian2 kecil dan uli buat bulat tengah or ape2 bentuk pon boleh je..
  • Tekap dan goreng sehingga kekuningan.


Topping:

1 pack coklat masak
Jem ( flavour optional) but im using strawberry.
Gula halus
Nutella
Peanut butter



##> walau apa pun topping pasti kan cara buat nya betul.. for coklat panaskan coklat, make sure cair dan tak berketul. Celup kan bahagian atas donut separuh je, then taburkan chocolate rice badam or sesuke hati anda ye.. 

             >>>>> selamat mencuba<<<<

No comments:

Post a Comment