Now im the winner, im fight for my delicious fovourite cram puff.. come to mummy... :p
Makan lah kau sampai %$&**!! hihii.. paling sedap makan bila sejuk..
Jom!
Puff
Bahan2
- 1/2 cawan butter
- 1 cawan air
- 1 cawan tepung gandum( diayak )
- Secubit garam
- 4 biji telur
Cara2
- Masukkan air dan butter dalam periuk, panaskan sampai butter larut rata.Tutup api.
- Add on tepung gandum, kacau sampai jadi doh dan doh tu tu tak melekat dekat periuk.
- Keluarkan doh dan letak dalam mangkuk atau bekas lain.
- Pecahkan sebiji telur ke dalam doh tadi kacau hingga sebati, ulang kaedah yang sama for the other eggs. Lastly, add on esen vanila dan kacau.
- Then now, masuk kan doh tadi ke dalam piping beg, kalau takde piping beg boleh gune sudu kecik buat macam cucur bulat. Terus direct ke dulang pembakar, yang dialas foiled or disapu butter.
- Picitkan kaedah bulat meninggi,kalau lebar nanti puff jadi leper so tak boleh nak filing.
- Bakar dalam suhu 200c selamat 20minit.
- Sejukkan dan sediakan krim kastard.
Krim kastard
Bahan2
- 2 sudu besar tepung jagung (cornstack)
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 1/2 cawan susu segar or bancuhan tepung
- 2 biji telur
- 1 susu kecil esen vanilla
Cara2
- Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sehingga pekat likat
##> Proses: Tebuk lubang bawah puff, picitkan cream kastard. Tebuk lubang or belah (optional janji kastard tu masuk kat tengah2 puff baru le nama nye cream puff hihih)
What have im done?? !! sebelum selamat masuk ke perut.. :)
·
Selamat mencuba!! >>>>>>>>> sedap nye....
No comments:
Post a Comment